Βιωματικά εργαστήρια συστημικής αναπαράστασης
Εργαστήρια Συστημικής Αναπαράστασης (Οκτώβριος 2017 - Ιούλιος 2018) βασισμένα στον κύκλο Αρχετύπων της Οδύσσειας που έχουν τίτλο “Οδύσσεια-Το Τραγούδι της Επιστροφής”.
Στην παγκόσμια συνείδηση ο Οδυσσέας έχει καταγραφεί ως ο αρχετυπικός Ήρωας, ο οποίος, περνώντας μέσα από δοκιμασίες, κάποτε νικώντας, κάποτε χάνοντας, καταφέρνει να υπερπηδήσει όλα τα Εμπόδια, να επιστρέψει και να κατακτήσει, τελικά, εκ νέου το Βασίλειό του. Στη μυθολογία, τη μουσική σύνθεση, τα τραγούδια, την ποίηση, τη λαϊκή παράδοση, τη ζωγραφική, την ηθολογία, ακόμα και το λόγο & τις παροιμιώδεις αναγωγές διαφορετικών λαών δια μέσω των αιώνων είναι φανερή η προσπάθεια των ανθρώπων να περιγράψουν στο πρόσωπο του Οδυσσέα την ίδια την Υπαρξιακή Αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης. Στο «Τραγούδι της Επιστροφής» θα ακολουθήσουμε τη διήγηση του Ομήρου. Θα αποπειραθούμε μια βαθύτερη ανάγνωση των υπόγειων διαδρομών, των επιμέρους διαστάσεων, στοιχείων και υποδηλώσεων του Δρόμου του Οδυσσέα∙ και θα αφουγκραστούμε το προσωπικό νόημα που μπορεί ένα τέτοιο αρχετυπικό συμβολικό ταξίδι να έχει για τον καθένα από μας. Πριμικύρη Αφροδίτη e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Κολλάρος Νίκοςe-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |
Τα εργαστήρια δομούνται σε τρεις κύριους άξονες: συστημική αναπαράσταση, μουσική, ροϊκότητα.
Ο ένας άξονας είναι η βιωματική μέθοδος της Συστημικής Αναπαράστασης. Πρόκειται για μια προσέγγιση της ευρύτερης οικογένειας των Συστημικών Θεωριών, η οποία κατανοεί τον Άνθρωπο στα πλαίσια των ευρύτερων συστημάτων που τον προσδιορίζουν και στη συνεχή αλληλεπίδρασή του με αυτά. Οι βασικές αρχές της Συστημικής Κατανόησης, η αρχή της Αγάπης και η αρχή του Ανήκειν, ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε τόσο σε πραγματιστικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα και ικανοποίηση απ’ τη ζωή μας. [περισσότερες πληροφορίες για τη Συστημική Αναπαράσταση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης www.anaparastasi.gr ].
Δεύτερος άξονας είναι η Μουσική. Η Μουσική ως φορέας αρχετυπικής πληροφορίας θα παίξει κομβικό ρόλο στη δομή των εργαστηρίων, άλλες φορές σε ρόλο ενεργού εκπροσώπησης της Αρμονίας, του Ρυθμού, της Παύσης ή των αντίθετών τους και άλλοτε ως συνοδεία των τεκταινόμενων. Παράλληλα, θα είναι σε εξέλιξη μια μουσική σύνθεση, η οποία θα γίνεται σε τρεις χρόνους - πριν τα εργαστήρια, κατά τη διάρκειά τους και μετά.
Τρίτος άξονας αναφοράς θα είναι το βιωματικό σωματο-ψυχικό σύστημα της Ροϊκότητας. Βασική αρχή της εκπαίδευσης στη Ροϊκότητα είναι ότι το Σώμα είναι το Μέσο και το Εργαλείο και ο Χώρος και ο Τρόπος για να ενσωματώσουμε τη Σύνδεση με τον Εαυτό και τον Κόσμο [Λαζάρου, Ε.]. Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε απ’ την πόλωση του δίπολου “ή Ψυχή ή Σώμα”, μαθαίνοντας ένα νέο σεβασμό στη σοφία των σύνθετων και αλληλεξαρτώμενων διεργασιών που φέρνουν το Νου, το Συναίσθημα και το Σώμα να αποτελούν ένα αδιαχώριστο Όλο. Με αυτή τη φιλοσοφία θα προσεγγίσουμε το Μύθο, τις κωδικοποιήσεις του και τα εργαλεία που μπορούν να προκύψουν απ’ την κατανόηση αυτή.
kollaros.nikos@gmail.com