ο κύκλος με την κιμωλία: λιμπρέτο

Ο Κύκλος με την κιμωλία: Workshop για το Λιμπρέτο

Ο Κύκλος με την κιμωλία : Workshop για το Λιμπρέτο Θεατρικής Παράστασης – Νέοι στιχουργοί για τα 10 τραγούδια του έργου

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στιχουργοί που θέλησαν να μελετήσουν το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ και να γράψουν τα τραγούδια της παράστασης «Ο Κύκλος με την κιμωλία» που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κανέλλος και θα ανεβάσειμε τη θεατρική ομάδα του Μικρού Πολυτεχνείου τον Ιούνιο του 2018 στο Θέατρο OLVIO. 

Τη μουσική των τραγουδιών έγραψε ο συνθέτης Νίκος Κολλάρος που εισηγείται το σεμινάριο.
Αναλύτική παρουσίαση σεμιναρίου.

 

 

Δηλώνει ο Κούρτ Βάιλ για τη μουσική στο έργο του Μπρέχτ:
«Σε κάθε μουσικό έργο προορισμένο για τη θεατρική σκηνή προβάλλει πάντα η ερώτηση: ποια είναι η θέση της μουσικής, ιδιαίτερα του τραγουδιού, στο έργο; Εδώ η ερώτηση επιλύθηκε με τον πιο εύκολο τρόπο. Η δράση είτε διακόπηκε εκ τούτου, προκειμένου να εισαχθεί η μουσική, είτε η δράση οδηγήθηκε σκόπιμα σε ένα σημείο όπου δεν υπήρξε καμία άλλη εναλλακτική λύση από το να υπάρξει τραγούδι.»

 

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ («Der kaukasische Kreidekreis») είναι για ένα γοητευτικό, λαϊκό παραμύθι, από τα πιο διάσημα, πιο σημαντικά και πιο πολυπαιγμένα έργα του Μπρεχτ παγκοσμίως. Το παραμύθι αυτό, αισθαντικό και καθάριο, τοποθετείται από τον συγγραφέα, μπροστά από το ιστορικό φόντο που είναι -όπως πάντα- άγριο, αδίστακτο και σκοτεινό.
Το έργο ανήκει στο μπρεχτικό, λαϊκό, ψυχαγωγικό και διδακτικό θέατρο, με επικές αφηγητικές αποχρώσεις, και κυριαρχείται από το αντιπολεμικό πνεύμα του συγγραφέα. Είναι μια αλληγορία, μια παραβολή «για τον πειρασμό της καλοσύνης», σύμφωνα με τα λόγια του Μπρεχτ.

η επικοινωνία

kollaros.nikos@gmail.com