μεταξύ πειραιώς και νεαπόλεως

μεταξύ πειραιώς και νεαπολέως

"Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως" του Γεώργιου Βιζυηνού,
στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 08/102018 μέχρι τις 29/01/2019

σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου
και μουσική Νίκου Κολλάρου

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου και η ομάδα Ξανθίας μεταφέρουν άλλο ένα λογοτεχνικό έργο στη σκηνή. Μετά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Αργύρη Εφταλιώτη και τον Μιχαήλ Μητσάκη, σειρά έχει ο Γεώργιος Βιζυηνός. Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής δραματοποιούν το διήγημά του «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπολέως» στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Το “Rio Grande”, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής, ταξιδεύει από τον Πειραιά έως τη Νάπολη της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Ποιητής και αφηγητής της ιστορίας, συναντά μια παιδική του φίλη και τον βαθύπλουτο πατέρα της. Οι νέοι ερωτεύονται αλλά ο πατέρας έχει άλλα σχέδια για την κόρη του. Οι δύο ερωτευμένοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν όλες τις αποστάσεις που τους χωρίζουν, την ηλικιακή, τη γεωγραφική, αλλά όχι την κοινωνική, όπως την ορίζει το χρήμα. Η ιστορία εκτυλίσσεται σαν αεράκι πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου.

«Είναι κείμενα που πέφτουν στα χέρια σου, είναι όμως και άλλα που πέφτεις εσύ στα δικά τους. Τον Αύγουστο του 1883 δημοσιεύεται στην Εστία το «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», το πιο ανάλαφρο διήγημα του Γ. Βιζυηνού, το οποίο ερωτεύτηκα με τη σειρά μου την Άνοιξη του 2018. Η ιστορία ξεκινά και τελειώνει στο κατάστρωμα του RioGrande, όσο διαρκεί το ταξίδι με ατμόπλοιο από τον Πειραιά ως τη Νάπολη της Ιταλίας. Είναι μια ερωτική ιστορία ή μάλλον μια πολιτική ιστορία ή μάλλον όπως κάθε ερωτική ιστορία, είναι πολιτική. Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Ποιητής και η Μάσιγγα, πάνω στο πλεούμενο της Ποίησης, ονειρεύονται την ουτοπική Καλκούτα. Και αντιμάχονται τη δύναμη του Πλούτου.
Νίκος Κολλάρος, από τη συνέντευξη στο musicpaper.gr

Με έναν τρόπο απρόσμενα οικείο, ο Ποιητής απαγγέλει. Απαγγέλει την ποίησή του πεζή. Σε μια γλώσσα περισσότερο καθαρή, παρά καθαρεύουσα, ξεκάθαρη. Μια γλώσσα με ξεχασμένα φωνήεντα και παραμελημένα σύμφωνα.
Και συνάμα έρχεται ένας ήχος μακρινός, ικανός να διαπερνά υδάτινους όγκους, ένας ήχος που τέμνει τα στερεά. Ένας ήχος που φέρει εκείνο το πρώτο χρώμα, το αργυρόηχο γέλιο του κοριτσιού από το κατάστρωμα.
Ποια μουσική να τρέχει άραγε στο μυαλό του;
«Και ο γέλως, ο αργυρόηχος αυτής γέλως, εν τω µέσω του θορύβου των κυµάτων…».
Νίκος Κολλάρος, από το πρόγραμμα της παράστασης

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στις 23/6/2018 στην ταράτσα του «Bread ‘n’ Roses».

 

η επικοινωνία

kollaros.nikos@gmail.com