σεμινάρια

σεμινάρια

συναντήσεις ανθρώπων.

 

Εργαστήριο στίχου & τραγουδιού 2018-19

Εργαστήριο Στίχου & Τραγουδιού / Μικρό Μουσικό Σχολείο 2018 – 2019

Τα φετινά σεμινάρια που αφορούν τον Στίχο και την Τραγουδοποιία λειτουργούν με τις δύο θεματικές ενότητες (στίχος και μουσική) να αποτελούν η μία συνέχεια της άλλης, ώστε να δημιουργούνται εκπαιδευτικοί άξονες διακριτοί και αλληλοσυμπληρούμενοι. Σκοπός της συνεργασίας αυτής των δύο αντικειμένων μέσα στο ίδιο σεμινάριο είναι στίχο και τραγούδι να μάθουμε να το κοιτάμε σφαιρικά και ενιαία. Πως δηλαδή ένας στιχουργός βρίσκει το θέμα, «σκάβει» το άσπρο χαρτί και δίνει την πρώτη γραφή. Και στη συνέχεια πως το πρώτο αυτό κείμενο το μεταμορφώνει ο τραγουδοποιός, ο τραγουδιστής, ο συνθέτης σε τραγούδι.

Περισσότερα

Παλίμψηστα

Σεμινάριο προφορικής γραφής, Αμοργός, Αύγουστος 2018

6 παλίμψηστα, νέα γραφή πάνω στον πάπυρο κλασικών ελληνικών τραγουδιών
Αναλύτική παρουσίαση σεμιναρίου

 

Όπως είναι γνωστό, με τον όρο παλίμψηστα (πάλιν+ψάω = αποξέω), στην πιο γενικευμένη του χρήση, εδώ και αιώνες, περιγράφονται περγαμηνές ή πάπυροι ή ζωγραφικοί πίνακες οι οποίοι, για λόγους οικονομίας στη γραφική ύλη, χρησιμοποιήθηκαν για δεύτερη φορά, αφού απαλείφθηκε το αρχικό τους περιεχόμενο και επικαλύφθηκε το νέο. Συχνά, μαζί με την τελευταία εγγραφή στο παλίμψηστο, ο αποδέκτης προσλαμβάνει ίχνη από παλιότερα κείμενα ή εικόνες που, καθώς δεν έχουν σβηστεί εντελώς, φέρουν το άρωμα άλλων εποχών, κόσμων ή πολιτισμών.

 

Χρησιμοποιούμε λοιπόν αυτή τη λέξη για να περιγράψουμε κάποια πρώτα κείμενα γραμμένα σε πάπυρους και περγαμηνές που στη συνέχεια επικαλύφθηκαν με νέα κείμενα σε μεταγενέστερη εποχή για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων. Στις συναντήσεις μας, αυτό θα κάνουμε και εμείς. Θα εξετάσουμε κάποια πρώτα κείμενα, τραγούδια κυρίως, τα οποία θα μελετήσουμε έτσι ώστε να εντοπίσουμε τα δομικά τους συστατικά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, θα γράψουμε πάνω στο ίδιο «σώμα», για το ίδιο θέμα, με το ίδιο συναίσθημα, νέα κείμενα, τραγούδια, θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα.  

Περισσότερα

Ο Κύκλος με την κιμωλία: Workshop για το Λιμπρέτο

Ο Κύκλος με την κιμωλία : Workshop για το Λιμπρέτο Θεατρικής Παράστασης – Νέοι στιχουργοί για τα 10 τραγούδια του έργου

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στιχουργοί που θέλησαν να μελετήσουν το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ και να γράψουν τα τραγούδια της παράστασης «Ο Κύκλος με την κιμωλία» που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κανέλλος και θα ανεβάσειμε τη θεατρική ομάδα του Μικρού Πολυτεχνείου τον Ιούνιο του 2018 στο Θέατρο OLVIO. 

Τη μουσική των τραγουδιών έγραψε ο συνθέτης Νίκος Κολλάρος που εισηγείται το σεμινάριο.
Αναλύτική παρουσίαση σεμιναρίου.

 

 

Δηλώνει ο Κούρτ Βάιλ για τη μουσική στο έργο του Μπρέχτ:
«Σε κάθε μουσικό έργο προορισμένο για τη θεατρική σκηνή προβάλλει πάντα η ερώτηση: ποια είναι η θέση της μουσικής, ιδιαίτερα του τραγουδιού, στο έργο; Εδώ η ερώτηση επιλύθηκε με τον πιο εύκολο τρόπο. Η δράση είτε διακόπηκε εκ τούτου, προκειμένου να εισαχθεί η μουσική, είτε η δράση οδηγήθηκε σκόπιμα σε ένα σημείο όπου δεν υπήρξε καμία άλλη εναλλακτική λύση από το να υπάρξει τραγούδι.»

Περισσότερα

Στα ίχνη του Οδυσσέα Ελύτη

Στα ίχνη του Οδυσσέα Ελύτη, δημιουργική γραφή στην Ίο, Μάιος 2018

Μαριανίκη Δορμπαράκη &
Νίκος Κολλάρος

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναζητηθεί η μελοποιητική αξία του ποιητικού λόγου που ο καθένας μας δύναται να ανιχνεύσει μέσα του και με αφορμή πάντα το Αιγαίο κα ιτην ποιητική του Ελύτη.

 

«Η επιτυχία της γλώσσας ενός ποιήματος – λέει χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Ελύτης – εξαρτάται από τον τρόπο που συνδυάζει ορισμένες λέξεις. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει στην καθημερινή ομιλία. Λέμε “Δώσε μου ένα τσιγάρο” ή “Πώς είσαι”. Δεν λέγεται τίποτα καινούριο μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει ίχνος έκπληξης. Όμως στην ποιητική έκφραση θα έπρεπε να υπάρχει η έκπληξη. Η αντίδρασή σας θα έπρεπε να είναι: “Κοιτάχτε, κανείς άλλος πριν δεν σκέφθηκε να βάλει κοντά τούτες εδώ τις λέξεις!”. Νιώθουμε άξαφνα σα να μας διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα. Στον καθημερινό λόγο το ρεύμα αυτό απουσιάζει».

Περισσότερα

Tα Πρόσωπα της Πείνας

Ομαδική Συγγραφή Θεατρικού Έργου “Tα Πρόσωπα της Πείνας”

Το σεμινάριο έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι την Άνοιξη του 2018, όπου κατέληξε στην πρακτική εφαρμογή του, την ομώνυμη θεατρική παράσταση "Τα πρόσωπα της πείνας" στο θέατρο Από Κοινού, σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη.. 

 

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη δημιουργική θεατρική γραφή, τη δραματουργική επεξεργασία του θεατρικού έργου στην σκηνή και τη δημιουργία αυτού που ονομάζεται θεατρικό τραγούδι. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν ή να γράψουν δικά τους θεατρικά έργα, σκηνές διαλόγων, να διαχειριστούν θεατρικούς ρόλους μέσα από δικά τους κείμενα, να ασχοληθούν με την σκηνική αντιμετώπιση των θεατρικών κειμένων, να εμπνευστούν από την σκηνική δράση και να αξιολογήσουν την δύναμη του διαλόγου μέσα από την σκηνική του ανάπτυξη. 

 Τα κείμενα των συμμετεχόντων που αποτέλεσαν τον κορμό της θεατρικής παράστασης βασίστηκαν σε 9 θεματικές (1) Τροφός (2) Πείνα, η καθ’ αυτή, το ένστικτο (3) Της Γης οι πεινασμένοι (4) Ο πόλεμος της πείνας, η πείνα του πολέμου (5) Ψυχολογική πείνα (6) Απεργία Πείνας (7) Παχυσαρκία-λιποσαρκία (8) Ο έρωτας και οι δικοί του άσιτοι (9) Το μήλο.

Περισσότερα

Οδύσσεια, το τραγούδι της επιστροφής

Βιωματικά εργαστήρια συστημικής αναπαράστασης

Εργαστήρια Συστημικής Αναπαράστασης (Οκτώβριος 2017 - Ιούλιος 2018) βασισμένα στον κύκλο Αρχετύπων της Οδύσσειας που έχουν τίτλο “Οδύσσεια-Το Τραγούδι της Επιστροφής”.

Στην παγκόσμια συνείδηση ο Οδυσσέας έχει καταγραφεί ως ο αρχετυπικός  Ήρωας, ο οποίος, περνώντας μέσα από δοκιμασίες, κάποτε νικώντας, κάποτε χάνοντας, καταφέρνει να υπερπηδήσει όλα τα Εμπόδια, να επιστρέψει και να κατακτήσει, τελικά, εκ νέου το Βασίλειό του. Στη μυθολογία, τη μουσική σύνθεση, τα τραγούδια, την ποίηση, τη λαϊκή παράδοση, τη ζωγραφική, την ηθολογία, ακόμα και το λόγο & τις παροιμιώδεις αναγωγές διαφορετικών λαών δια μέσω των αιώνων είναι φανερή η προσπάθεια των ανθρώπων να περιγράψουν στο πρόσωπο του Οδυσσέα την ίδια την Υπαρξιακή Αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης.
Στο «Τραγούδι της Επιστροφής» θα ακολουθήσουμε τη διήγηση του Ομήρου. Θα αποπειραθούμε μια βαθύτερη ανάγνωση των υπόγειων διαδρομών, των επιμέρους διαστάσεων, στοιχείων και υποδηλώσεων του Δρόμου του Οδυσσέα∙ και θα  αφουγκραστούμε το προσωπικό νόημα που μπορεί ένα τέτοιο αρχετυπικό συμβολικό ταξίδι να έχει για τον καθένα από μας.

Πριμικύρη Αφροδίτη e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Κολλάρος Νίκοςe-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αναλύτική παρουσίαση εργαστηρίου, Facebook page.

 

Περισσότερα

Ακροάσεις από μέσα προς τα έξω

Οι συναντήσεις φιλοξενήθηκαν στο Sub.Urban, Πολυχώρος δημιουργίας, έκφρασης και πειραματισμού, του Χρήστου Τόλη, την Άνοιξη και το Χειμώνα του 2017.

Ένα σεμινάριο για ερασιτέχνες και επαγγελματίες ακροατές. Το σεμινάριο εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά συναντήσεων που έχουν στόχο η ακρόαση να γίνει το εργαλείο για να ευχαριστηθείς τη μουσική. Για να επιτευχθεί αυτό παρακολουθούμε τη διαδρομή από τη μεριά του δημιουργού, τι σκέφτηκε, πως ένιωσε, πως το έφτιαξε. Σε κάθε συνάντηση, με αφορμή ένα πρώτο τραγούδι, θα αναπτύσσεται κάθε φορά ένα διαφορετικό θέμα και θα παρουσιάζεται πώς αυτό έχει αναδειχτεί κυρίως μέσα από την ελληνική τραγουδοποιία αλλά και άλλες μορφές της μουσικής και της τέχνης. Κάθε θεματολογία θα πλαισιώνεται από μουσικά παραδείγματα με τον ίδιο πυρήνα, παραδείγματα από άλλες τέχνες, ιστορικό υλικό, μουσικολογικά στοιχεία, στιχουργικά, βιογραφικά στοιχεία των δημιουργών, θέματα ενορχήστρωσης, κ.λπ.

«Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τα έργα τέχνης όταν τα βλέπουμε μόνο ολοκληρωμένα, πρέπει να τα έχουμε γνωρίσει και εν τω γεννάσθαι. Πρέπει να εισχωρήσουμε στο μυστικό του δημιουργείν ενός καλλιτέχνη, για να καταλάβουμε το δημιούργημά του»
Johann Wolfgang Goethe

η επικοινωνία

kollaros.nikos@gmail.com