σπειροειδής γραφή

σπειροειδής γραφή

μουσικές και τραγούδια που γράφτηκαν για την ομάδα μουσικού θεάτρου Σπείρα-Σπείρα από το 1999 ως το 2006.

 

όλοι μαύρα και ένα πιάνο

Παρουσιάστηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 1999 και ως το τέλος του 2000 σε διαφορετικούς χώρους και διαφορετικές πόλεις. Ξεκίνησε από τις Ροές και το Υπόγειο του Χυτηρίου ενώ μια βελτιωμένη εκδοχή παρουσιάστηκε στο θέατρο Χώρα το Νοέμβριο του 2000.

Δισκογραφήθηκε στο Σείριο του Μ.Χατζιδάκι το 2001.

“Βγήκαν με το Φως Ιλαρόν, άναψαν παντού χοντρά λευκά κεριά, τα μεγάλα βαρέλια που έχουν ξεμείνει στο χώρο φωτισμένα εσωτερικά και Φως Ιλαρόν φώτισε, μέσα στη νύχτα, αυτή τη χαμηλοτάβανη, τσιμεντένια, αφόρητα ζεστή αίθουσα των Ροών... Από τους Όρνιθες του Χατζιδάκι και τη χρυσή Πάροδό τους ως την Πιρόγα του Μικρούτσικου, από το Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι του Καλδάρα ως την Πλου-Πλου του Σακελλαρίδη, από τον Μακ τον Μαχαιροβγάλτη του Κουρτ Βάιλ ως το Γορίλλα του Μπρασένς, από τους Αχαρνής του Σαββόπουλου ως τις Αδελφές Τατά του Χατζιδάκι. Και ανάμεσα, τραγούδια δικά τους, μουσικές, στίχοι. Χωρίς μικρόφωνα, χωρίς ηχεία, οι καθαρές φωνές τους μόνο και το πιάνο. Και όλα θεατρικότατα στημένα. Με εσωτερικότητα, με χιούμορ, χωρίς κορώνες."
Γ. Δ. Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ, 25/05/99

περισσότερα

sold out

Μια παράσταση όπερα-επιθεώρηση για το χρήμα που παρουσιάστηκε στο κοινό στις 7 Δεκεμβρίου 2001 μέχρι και 28 Απριλίου 2002 στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς.

"...Είπαμε, παράσταση-ασανσέρ. Τσιγκλάει τους πανάρχαιους φόβους μου. Τη βαθιά μου χυδαιότητα. Τη γενναιοδωρία μου. Την αγγελική μου πλευρά. Την άλλη. Το χιούμορ μου. Το πόσο κομπλεξικό ον είμαι. Το πόσο large είμαι. Απ’ το μαύρο στο άσπρο κι ανάποδα. Τι σημαίνει SOLD OUT εν πάσει περιπτώσει; Ότι τελικά θα πάμε στην Κόλαση όλοι μας. Αλλά δεν πειράζει και πάρα πολύ. Διότι εκεί κάτω θα έχει ζέστη, φοβερές φάτσες, πάρα πολύ ωραία τραγούδια και ανθρώπους με ψυχάρες. Κοινώς, πάμε για δυνατό πάρτι. Καλό χειμώνα."
Μυρτώ Κοντοβά, Περιοδικό ΚΛΙΚ, Ιανουάριος 2002

περισσότερα

κλασσική συνταγή

Θέαμα τραγουδιών για μουσικό θίασο και δύο πιάνα. Παρουσιάστηκε στο κοινό στις 18 Nοεμβρίου 2002 έως τις 18 Mαΐου 2003 στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς. Στα δύο χρόνια που παρουσιάστηκε, το έργο ξεπέρασε τις 220 παραστάσεις.

Δισκογραφήθηκε το 2004 από την RED Records.

"Ο θεατής-ακροατής καταπίνει σε σπάνιες γεύσεις τις τοξίνες της ζωής του και της μουσικής παράδοσής του για να τις υποβάλει ομοιοπαθητικά και να βγει αποφορτισμένος,υγιής, διασκεδασμένος, τελικά πιο ελεύθερος. Κι αν μάλιστα νιώθει λίγο κι από μηχανορραφίες υψηλής λειτουργίας, μπαίνει κάπως «κουμπούρας» και βγαίνει, ενώ ψυχαγωγήθηκε, πιο «ειδοποιημένος». Άνθος λίαν εύοσμο, μερικώς δηλητηριώδες και απολύτως θεραπευτικό, φυόμενο επί της ξηράς μας αττικής ερημονησίδος, άνθος ανδρείο της μουσικοθεατρικής ηδονής, το θέαμα τούτο αποδεικνύει ότι και επί αφιλόξενης ασφάλτου ο μανικός κηπουρός μπορεί και γεωργεί θαυμαστά επί πτερύγων ανέμων."
Γιάννης Βαρβέρης, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/2/2003

περισσότερα

μπιμπερό

Το Μπιμπερό ήταν ένα σύνθετο έργο, ένα θέατρο τραγουδιών με υπόθεση. Θέαμα τραγουδιών για «του έρωτα τα βράδια τ’ αξημέρωτα». Παρουσιάστηκε στο κοινό στις 13 Νοεμβρίου 2004 έως τις 21 Mαΐου 2005 στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς.

"Για το Μπιμπερό κινητοποιήθηκε το «Δημιουργικό» [της Σπείρας-Σπείρας]. Ραντεβού κάθε Κυριακή, μετά μέρα-παρά μέρα. Τραγούδια, στιχάκια, νούμερα, άνθρωποι ανακατεύθηκαν σ’ ένα μαγικό σέηκερ και αποθηκεύτηκαν σε ένα αναζωογονητικό μπιμπερό. Πολύ γρήγορα είχαμε ήδη αρκετό υλικό και μπόλικα ολόφρεσκα τραγούδια."
Σταμάτης Κραουνάκης

περισσότερα

χορικά 05-06, αιωνία θητεία στο κάλλος

Είκοσι δύο λυρικές συνθέσεις με μέρη του χορού, λόγια του χορού, λόγια του κόσμου, κωμωδία, τραγωδία, λόγια των ποιητών: Όρνιθες, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αγαμέμνων, Βάκχες, Νεφέλες, Εκάβη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ικέτιδες, Τρωάδες, Χοηφόρες, Τραχίνιες, Ελένη, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, Ευμενίδες, Κύκλωψ, Θεσμοφοριάζουσες.

Πρόκειται για χορικά αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μελοποιημένα από τους: Νίκο Ασλάνη Χρίστο Θεοδώρου, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Στέφανο Κόκκαλη, Νίκο Κολλάρο, Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Λειβαδά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο.

Παρουσιάστηκε στο κοινό 21-27 Ιουνίου 2005 και από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2005 στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς. Επίσης στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στις 7 και 8 Ιουλίου 2006, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών στις 10 Ιουλίου 2006 και στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2006.

Δισκογραφήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το 2007.

"Τα τραγούδια του Χορού αποτελούν εξαιρετικά πράγματα που συνήθως δεν τα ακούμε. Ήταν και είναι πάντα τραγούδια που αυτή τη φορά θα δούμε τι μας λένε"
Σταμάτης Κραουνάκης

περισσότερα

η επικοινωνία

kollaros.nikos@gmail.com