τα πρόσωπα της πείνας

Tα Πρόσωπα της Πείνας

Ομαδική Συγγραφή Θεατρικού Έργου “Tα Πρόσωπα της Πείνας”

Το σεμινάριο έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι την Άνοιξη του 2018, όπου κατέληξε στην πρακτική εφαρμογή του, την ομώνυμη θεατρική παράσταση "Τα πρόσωπα της πείνας" στο θέατρο Από Κοινού, σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη.. 

 

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη δημιουργική θεατρική γραφή, τη δραματουργική επεξεργασία του θεατρικού έργου στην σκηνή και τη δημιουργία αυτού που ονομάζεται θεατρικό τραγούδι. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν ή να γράψουν δικά τους θεατρικά έργα, σκηνές διαλόγων, να διαχειριστούν θεατρικούς ρόλους μέσα από δικά τους κείμενα, να ασχοληθούν με την σκηνική αντιμετώπιση των θεατρικών κειμένων, να εμπνευστούν από την σκηνική δράση και να αξιολογήσουν την δύναμη του διαλόγου μέσα από την σκηνική του ανάπτυξη. 

 Τα κείμενα των συμμετεχόντων που αποτέλεσαν τον κορμό της θεατρικής παράστασης βασίστηκαν σε 9 θεματικές (1) Τροφός (2) Πείνα, η καθ’ αυτή, το ένστικτο (3) Της Γης οι πεινασμένοι (4) Ο πόλεμος της πείνας, η πείνα του πολέμου (5) Ψυχολογική πείνα (6) Απεργία Πείνας (7) Παχυσαρκία-λιποσαρκία (8) Ο έρωτας και οι δικοί του άσιτοι (9) Το μήλο.

 

Στο εργαστήριο ασχοληθήκαμε από τη στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας μέχρι την συγγραφή ενός ολοκληρωμένου θεατρικού κειμένου: σύλληψη και συγγραφή του θεατρικού κειμένου και του θεατρικού τραγουδιού, η πραγματικότητα ως έμπνευση για την συγγραφή και την σκηνική δράση, η αξιοποίηση του βιωματικού υλικού, η αισθητική του διαλόγου, η εικόνα του πραγματικού και η πραγματικότητα του εικονικού κόσμου, το κείμενο αφορμή για θεατρική δράση, ο ήχος του κειμένου- ο ήχος της σκηνής, η μουσικότητα του κειμένου, ο θεατρικός στίχος, η ελευθερία και ο περιορισμός του θεάτρου στο τραγούδι, η ποικιλομορφία της θεατρικής γλώσσας, τα αρχέτυπα των χαρακτήρων, τα μοτίβα δομής του θεατρικού λόγου, στο χτίσιμο του θεατρικού μονολόγου, τεχνική vs λογοτεχνία. 

 

TΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Μια παράσταση κοινωνικής ευθύνης που κάνει το τραπέζι στους άστεγους της πόλης.
Σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη μια παραγωγή του Μικρού Πολυτεχνείου.

“Τα Πρόσωπα της Πείνας” είναι ένα έργο που γράφτηκε συλλογικά από μια ομάδα νέων συγγραφέων υπό τον συντονισμό του Θράσου Καμινάκη & Νίκου Κολλάρου ως αποτέλεσμα Σεμιναρίου Ομαδικής Συγγραφής Θεατρικού Έργου στο Μικρό Πολυτεχνείο το 2017. Ο Κοραής Δαμάτης που επιμελήθηκε τελικώς το γραπτό κείμενο, σκηνοθετεί μια παρέα 19 ηθοποιών που έδωσαν επτά μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ» στο Γκάζι. Η παράσταση εξετάζει τα διαφορετικά προσωπεία της πείνας στην Ελλάδα και στον πλανήτη σήμερα, τη σωματική πείνα, τη ψυχολογική, το καταβρόχθισμα ανθρώπου από άνθρωπο, το βασικό μας ένστικτο.

Ο Δήμος Αθηναίων ευαισθητοποιήθηκε από την πρόθεση του Μικρού Πολυτεχνείου να προσφέρει μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις για την σίτιση των αστέγων της πόλης μας και στηρίζει την παράσταση.

 

η επικοινωνία

kollaros.nikos@gmail.com